- Sat Jan 11, 2020 9:15 pm
Imam pitanje vezano za naslijeđivanje dugova po tekućem računi i kreditnoj kartici. Naime mama je preminula prošle godine, a u banci je imala kreditnu karticu kao i tekući račun na kojima su ostale neizmirene obaveze. Mi smo odmah obavijestili banku i dostavili Smrtni list gdje nam je rečeno da će svi računi biti blokirani do okončanja ostavinske rasprave. Međutim mi od banke svaki mjesec dobijamo obavijesti i opomene za neizmirene dugove, a danas smo dobili i opomenu pred tužbu. Mi smo banci pisali o ovom problemu ali odgovor nismo dobili. Čak smo i nudili da izmirimo sva dugovanja i zatvorimo kartice.
Šta raditi u ovoj situaciji: da li dugove izmiriti prije ostavinske ili čekati ostavinsku pa onda otići u banku?
Za koji iznos dugova nas banka ima pravo teretiti. Da li samo na stanje duga na dan smrti majke ili imaju pravo obračunavati kamate i naknade i poslije tog datuma?
Šta raditi u ovoj situaciji: da li dugove izmiriti prije ostavinske ili čekati ostavinsku pa onda otići u banku?
Za koji iznos dugova nas banka ima pravo teretiti. Da li samo na stanje duga na dan smrti majke ili imaju pravo obračunavati kamate i naknade i poslije tog datuma?