BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Nekretnine, vlasništvo, posjed, stanovi, kuće, imovina, stvari pokretne i nepokretne
By SaBad
Imam pitanje u vezi zemljisnih knjiga tj. gruntovnica i katastar?Mi imamo u gruntovnici 449 kvm a u katastru imamo samo 52 kvm tj.samo kucu koja lezi na zemlji.Sad imamo problem da nam je rodjak upisao se katastarski 1/1 na citavo dvoriste.Ne mozemo legalizovati sprat a katastarski plan nema identifikacionoga broja! Iz kastastra nas zovu da se izjasnimo da li smo za novi katastarski plan gdje nam je ostalo samo kuca a zemlju zele da nam oduzmu po novom planu! Sta da radimo?
By pravnik
Tesko pitanje za odgovor putem foruma, a bez uvida u dokumenta.

Najbolje je da odes kod advokata sa dokumentacijom.
By SaBad
Hvala na odgovoru!Puno pozdrava!
By Pravda
SaBad wrote: Wed Oct 17, 2018 3:53 pm Imam pitanje u vezi zemljisnih knjiga tj. gruntovnica i katastar?Mi imamo u gruntovnici 449 kvm a u katastru imamo samo 52 kvm tj.samo kucu koja lezi na zemlji.Sad imamo problem da nam je rodjak upisao se katastarski 1/1 na citavo dvoriste.?
Na osnovu čega se rođak upisao u katastru?
Evidentno da prema zemljišno-knjižnom stanju kuća i okućnica čine jednu nekretninu, međutim postoji mogućnost da je nekad prije izvršena parcelacija, odnosno cijepanje nekretnine što je rezultiralo izdvajanjem kuće i stvaranje nove pojedinačne nekretnine, a sve to je provedeno u katastarskom operatu, no ne i u nadležnom z.k.uredu.
Bez uvida u dokumentaciju i provjerama u povijesnim izvadcima se ne može dati konkretniji odgovor.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]