BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Parnicni postupak u Bosni i Hercegovini
poštovani/a,molim vaše mišljenje i savjet.
*u toku je parnični postupak,u kojem sam tužio grad,za nejednako postupanje-diskriminaciju,te tražio određenu naknadu nematerijalne štete.zbog nemogućnosti,nemam pravnog zastupnika,nego to činim lično.
*zbog statusa nezaposlene osobe i veterana proteklog rata(ne primam nikakve apanaže)oslobođen sam plaćanja sudskih taksi,i to je sud uvažio.
*ono što me brine je,plaćanje troškova parničnog postupka,ukoliko izgubim spor.svaki izlazak gradskog pravobranioca,košta 400 eur,a ostale troškove da ne spominjem.
*pokretnine,osim neophodnog namještaja,nemam,a od nekretnina posjedujem suvlasništvo u stanu,koji je pod hipotekom,i suvlasništvo nad poslovnim prostorom koji se iznajmljuje,a cjelokupni iznos ide naizdržavanje malodobnog djeteta(po sudskoj presudi)
*s obzirom da sam nezaposlen i da jedina redovna primanja,idu na izdržavanje mld.djeteta,ispunjavam li uslove za oslobađanje od plaćanja svih troškova postupka,uključujući i one-suprotne strane..naravno,ako izgubim spor?!
*ako ne ispunjavam,šta će se desiti ukoliko ne platim te troškove?!kakve mogu biti posljedice?!kada nastupa,eventualna,zastara tih potraživanja suda i tužene strane?!može li,novčani, iznos troškova,biti zamijenjen nekom drugom sankcijom(oduzimanje pokretnina,nekretnina,zatvor,uslovna osuda...)?!
*da li to znači,da onaj ko nema novac,ne treba da pokreće sudske sporove,nego da trpi pravno nasilje lokalne zajednice?!

hvala na razumijevanju!lijep pozdrav!
von zilc wrote: Thu Aug 24, 2017 2:15 pm ispunjavam li uslove za oslobađanje od plaćanja svih troškova postupka,uključujući i one-suprotne strane..naravno,ako izgubim spor?!
sud nema ovlasti da stranku oslobodi troškova koje je prouzročila suprotnoj stranci
von zilc wrote: Thu Aug 24, 2017 2:15 pm *ako ne ispunjavam,šta će se desiti ukoliko ne platim te troškove?!
prinudna naplata na prijedlog suprotne strane (izvršni postupak)
von zilc wrote: Thu Aug 24, 2017 2:15 pm kada nastupa,eventualna,zastara
tražbine utvrđene pred sudom zastarijevaju u roku od 10 godina, s tim što se svakom poduzetom radnjom pred nadležnim organom u svrhu naplate duga taj rok prekida i počinje novi.
von zilc wrote: Thu Aug 24, 2017 2:15 pm može li,novčani, iznos troškova,biti zamijenjen nekom drugom sankcijom(oduzimanje pokretnina,nekretnina
naravno da može, isključiva dispozicija tražioca izvršenja,
von zilc wrote: Thu Aug 24, 2017 2:15 pm ,zatvor,uslovna osuda...)?!
ne
von zilc wrote: Thu Aug 24, 2017 2:15 pm *da li to znači,da onaj ko nema novac,ne treba da pokreće sudske sporove,nego da trpi pravno nasilje lokalne zajednice?!
niko vam neče potvrditi citirano, ali ako ste se upustili u parnicu onda morate svoje zahtjeve dokazati.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]