BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Ugovori razne osnove, odgovornost za štete po raznim osnovana, izvanugovorni odnosi, osiguranja...
By cezar
Postovanje, da li biste mi mogli dati odgovor na jedno pitanje!?
Naime 2014 godine sam sklopio notarski ugovor sa jednim licem gdje je on bio u obavezi da do odredjenog roka meni isplati odredjenu sumu novca, sada je taj rok prosao a on nije ispalatio nista. Sta bih ja trebao da uradim s obzirom da imam taj ugovor sklopljen kod notara?
Hvala.
By pravnik
Najznacajnije pitanje glasi:

Da li je notar izradio ugovor u formi notarski izvrsne isprave ?

Ili je rijec samo o najobicnijoj ovjeri potpisa, gdje notar uopste nije ni citao sadrzaj ugovora ?

(mislim da je ovo drugo u pitanju).
By cezar
Nisam siguran kako po ugovoru da znam razliku izmedju to dvoje. Ali to je ugovor o poklonu sklopljen. Ne razumijem se najbolje u to. Ali imaju u ugovru "ugovorene strane", "uvodni dio", clanovi i slicno, ugovor je u vise primjeraka i oni su "uvezani" koncem i ima na njemu zlatna naljepnica. Eto onako laicki da opisem kako izgleda.
Hvala na odgovoru.
By pravnik
Za ugovor nije bitno kako izgleda, nego koji mu je sadrzaj.

Moras ga procitati, pogledaj na kraju sta je notar napisao da li je samo rijec o ovjeri potpisa ili nesto drugo ?

Ili ako zelis stavi ga ovdje zastiti licne podatke pa cu ti ja reci.

Nadalje u prvom postu kazes "bio duzan da ti isplati", a sada kazes UGOVOR O POKLONU.
By cezar
Ovo je zadnja strana, ako bude trebalo jos poslat cu vam da pogledate o cemu se radi.
Zapravo se radi o mojoj licnoj imovini koju je staratelj prisvojio dok sam bio maloljetan, pa radi porodicnih "pritisaka" je sklopljen ovaj ugovor o poklonu.
Image
By cezar
I ova strana, postiji jos prva koju nisam slikao, tu pisu samo podaci o strankama i nekretninama.
Image
By cezar
Imam i ovaj papir koji nije vezan za ovo, koji smo naknadno potpisali. I mislim da je ovo samo ovjera potpisa. Zanima me ako sam vam ista uspio priloziti da mi kazete sta bih ja sad trebao.
Image
By pravnik
Ovdje je rijec o UGOVORU O POKLONU NEKRETNINE;

dosta toga je mutno.

Dakle ako sam dobro shvatio, ti sada potrazujes samo iznos od 3.150,00 KM ?

To je na zalost moguce samo sudskim putem.
By cezar
Sta bih trebao da uradim u tom slucaju?
Kome se obracam i na koji nacin?
By cezar
Hvala ti na vremenu i odgovoru. Mislim da ce ovo ipak morati ici tuzbom.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]