Page 1 of 1

PRAVILNIK O PRIPAJANJU I LIKVIDACIJI INVESTICIJSKIH FONDOVA FBiH

Posted: Sat Oct 12, 2024 10:56 am
by LegaForum
PRAVILNIK O PRIPAJANJU I LIKVIDACIJI INVESTICIJSKIH FONDOVA FBiH

("Sl. novine FBiH", br. 48/2010 i 79/2024)



I - OPĆA ODREDBA

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se uređuje postupak, uslovi i način pripajanja otvorenih investicijskih fondova, te postupak, troškovi i rokovi likvidacije investicijskih fondova.

II - PRIPAJANJE OTVORENIH INVESTICIJSKIH FONDOVA

Član 2

(1) Jedan ili više otvorenih investicijskih fondova mogu se pripojiti drugom fondu bez provođenja postupka likvidacije, prijenosom cijele imovine jednog ili više fondova (pripojenih fondova) drugom fondu (fondu preuzimaocu).

(2) Dva ili više otvorenih investicijskih fondova mogu se spojiti bez provođenja postupka likvidacije, osnivanjem novog fonda u koji prelazi cijela imovina svakog od fondova koji se spajaju i time prestaju postojati. Svaki od fondova koji se spaja smatra se fondom koji se pripaja, a novi fond se smatra fondom preuzimaocem.

(3) Vrijednost udjela fondova iz st. 1. i 2. ovog Člana određuje se jednom od sljedećih metoda:

a) preuzimanjem vrijednosti udjela fonda preuzimaoca;

b) preuzimanjem vrijednosti udjela pripojenog fonda;

c) formiranjem nove (ponderisane) vrijednosti udjela na način da se za svaki od fondova koji učestvuju u pripajanju odredi ponder zavisno od ukupne neto imovine i prema ponderu se izračunava vrijednost udjela novog fonda.

(4) Zavisno od povećanja odnosno smanjenja vrijednosti udjela fonda preuzimaoca u odnosu na vrijednost udjela pripojenih fondova, svaki od vlasnika udjela dobija više odnosno manje udjela u odnosu na broj udjela koji je imao.

(5) Nezavisno od načina određivanja vrijednosti udjela i da li se broj udjela vlasnicima udjela mijenja, rezultat množenja broja udjela i vrijednosti udjela mora biti isti kao i prije postupka pripajanja.

(6) Pripajanje se ne smatra ulaskom ili izlaskom iz fonda i od vlasnika udjela se ne može naplaćivati ulazna odnosno izlazna naknada.

Član 3

Pripajanje otvorenih investicijskih fondova može se vršiti:

a) pripajanjem otvorenih investicijskih fondova kojima upravljaju različita društva za upravljanje i

b) pripajanjem otvorenih investicijskih fondova kojima upravlja isto društvo za upravljanje.

Član 4

(1) Društvo za upravljanje odnosno njegov nadzorni odbor, ako se radi o pripajanju fondova kojima upravlja isto društvo, društva za upravljanje fondovima odnosno njihovi nadzorni odbori, ako se radi o pripajanju fondova kojima upravljaju različita društva, donose odluku/odluke o pripajanju fondova i zaključuju ugovor o pripajanju.

(2) Ugovor iz stava 1. ovog Člana obavezno sadrži sljedeće:

a) puni naziv firme i osnovni kapital društava koja upravljaju fondom/fondovima koji se pripajaju i naznaku koje društvo će upravljati fondom preuzimaocem;

b) početak rada, naziv, vrstu i vrijednost imovine fondova koji se pripajaju;

c) naziv novog fonda nakon pripajanja;

d) rok i način pripajanja; i

e) izračun vrijednosti udjela u novom fondu.

Član 5

(1) Društvo za upravljanje koje će upravljati fondom preuzimaocem podnosi Komisiji za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Komisija) zahtjev za davanje saglasnosti za pripajanje otvorenih investicijskih fondova.

(2) Kada se pripajaju fondovi različitih društava za upravljanje, zahtjev iz stava 1. ovog Člana potpisuju i ovlaštena lica društava koja upravljaju pripojenim fondovima.

(3) Uz zahtjev iz stava 1. ovog Člana prilaže se:

a) odluka/e o pripajanju fondova;

b) ugovor/i o pripajanju;

c) godišnji finansijski izvještaji i izvještaj o stanju društava koja učestvuju u pripajanju za posljednju poslovnu godinu - ako se zadnji godišnji finansijski izvještaji odnose na poslovnu godinu koja je istekla više od 6 mjeseci prije donošenja odluke o pripajanju, i nove finansijske izvještaje na određeni dan od kojeg nije proteklo više od 3 mjeseca od dana donošenja odluke o pripajanju, sačinjeni po propisima koji su se primjenjivali pri izradi posljednjih godišnjih finansijskih izvještaja;

d) dokaz da društvo za upravljanje po završetku postupka pripajanja fondova ispunjava uslove u pogledu osnovnog kapitala, u skladu sa Članom 22. Zakona o investicijskim fondovima i propisima Komisije;

e) godišnji finansijski izvještaji i izvještaji o stanju fondova koji učestvuju u pripajanju za posljednju poslovnu godinu - ako se zadnji godišnji finansijski izvještaji odnose na poslovnu godinu koja je istekla više od 6 mjeseci prije postupka pripajanja, i novi finansijski izvještaji na određeni dan od kojeg nije proteklo više od 3 mjeseca od dana donošenja odluke o pripajanju, sačinjeni po propisima koji su se primjenjivali pri izradi posljednjih godišnjih finansijskih izvještaja;

f) popis povezanih lica društava za upravljanje koja učestvuju u pripajanju,

g) elaborat o pripajanju fondova koji sadrži:

1. razloge pripajanja;

2. pojedinosti o fondovima koji se pripajaju (portfelj fonda, vrijednost neto imovine, vrijednost udjela);

3. način pripajanja - obrazloženje metode pripajanja i izračuna vrijednosti udjela;

4. pojedinosti o fondu preuzimaocu (portfelj fonda, vrijednost neto imovine, vrijednost udjela), investicijska politika, djelokrug poslovanja.

Član 6

(1) Društvo za upravljanje je dužno u roku od tri dana od dana donošenja odluke o pripajanju objaviti tu odluku u najmanje dva dnevna lista koja se izdaju u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija).

(2) Društvo za upravljanje je dužno nakon završetka postupka pripajanja obavijestiti sve vlasnike udjela o vrijednosti udjela i broju udjela u njihovom vlasništvu na prvi dan nakon izvršenja postupka pripajanja, putem obavještenja u najmanje dva dnevna lista koja se izdaju u Federaciji.

(3) Vlasnicima udjela koji u periodu do tri dana prije završetka postupka pripajanja žele istupiti iz fonda, društvo za upravljanje ne može obračunati i naplatiti izlaznu naknadu.

Član 7

Identifikacijski broj fonda u Registru fondova Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: registar fondova), koji vodi Komisija, je broj fonda preuzimaoca. U slučaju pripajanja po čl. 2. st. 2. ovog Pravilnika Komisija određuje novi identifikacijski broj fonda u registru fondova. Pripojene fondove Komisija po službenoj dužnosti briše iz registra fondova.

Član 8

(1) Društvo za upravljanje investicijskim fondom dužno je u slučaju iz Člana 89. Zakona o investicijskim fondovima dati javnu ponudu za preuzimanje otvorenog investicijskog fonda kojim upravlja i između dostavljenih ponuda izabrati najpovoljniju ponudu, postupajući pri tome s povećanom pažnjom i brinući se o pravima i interesima vlasnika udjela.

(2) Na pripajanje iz stava 1. ovog Člana primjenjuju se odredbe čl. 2.- 7. ovog Pravilnika

III - LIKVIDACIJA ZATVORENOG INVESTICIJSKOG FONDA

Član 9

Na postupak, troškove i rokove likvidacije zatvorenog investicijskog fonda primjenjuju se odredbe zakona kojim se reguliše osnivanje i poslovanje privrednih društava i zakona kojim se uređuje dobrovoljna likvidacija privrednih društava.

Član 10

(1) Skupština dioničara zatvorenog investicijskog fonda može, po pribavljenom mišljenju depozitara fonda, donijeti odluku o likvidaciji fonda dvotrećinskom većinom zastupljenih dionica s pravom glasa.

(2) U mišljenju iz stava 1. ovog člana depozitar fonda treba da upozori dioničare zatvorenog investicijskog fonda na pravne posljedice likvidacije, da im protumači tok likvidacionog postupka i da izjavu da li prema svim saznanjima banke postoje kakve nerazriješene povrede zakona ili propisa koje se postupkom likvidacije žele prikriti.

Član 11

(1) Postupak likvidacije zatvorenog investicijskog fonda vodi društvo za upravljanje tim fondom, ako skupština dioničara zatvorenog investicijskog fonda ne imenuje drugo lice ili lica, uz prethodno pribavljenu saglasnost Komisije.

(2) Za likvidatora zatvorenog investicijskog fonda može biti imenovano samo lice koje Komisiji podnese zahtjev i dobije prethodnu saglasnost shodno Pravilniku o uslovima i postupku za izdavanje saglasnosti za članstvo u upravi i nadzornom odboru društva za upravljanje fondovima ili zatvorenog investicijskog fonda ("Službene novine Federacije BiH", broj 57/17). https://advokat-prnjavorac.com


(3) Društvo za upravljanje koje vodi postupak likvidacije zatvorenog investicijskog fonda ima ovlaštenja i nadležnosti likvidacionog upravnika utvrđene zakonom kojim se uređuje likvidacija privrednih društava.

Član 12

(1) Društvo za upravljanje koje upravlja zatvorenim investicijskim fondom dužno je da Komisiji dostavi obavještenje o donošenju odluke o likvidaciji, odnosno o imenovanju likvidacionog upravnika fonda, prvog radnog dana od dana kada je skupština dioničara zatvorenog investicijskog fonda donijela odluku o likvidaciji.

(2) Društvo za upravljanje je dužno da o pokretanju likvidacije zatvorenog investicijskog fonda obavijesti sve dioničare tog fonda, najkasnije u roku od sedam dana od dana kada je skupština dioničara fonda donijela odluku o likvidaciji.

(3) Obavještenje iz stava (2) ovoga člana mora biti upućeno svakom dioničaru preporučenim pismom, telefaksom ili elektronskom poštom, na adresu iz liste dioničara koja se vodi kod Registra vrijednosnih papira u Federaciji BiH.

Član 13

(1) O svim aktivnostima koje se tiču postupka likvidacije zatvorenog investicijskog fonda likvidacioni upravnik je dužan, u svrhu provođenja nadzora nad postupkom, izvještavati Komisiju jednom sedmično ili češće ukoliko to zatraži Komisija.

(2) Likvidacioni upravnik zatvorenog investicijskog fonda je dužan da Komisiji dostavi na odobrenje početni likvidacioni bilans stanja, izvještaj o stanju fonda, prijedlog o podjeli imovine fonda, te završni likvidacioni bilans stanja, izvještaj o provedenoj likvidaciji fonda i rješenje o brisanju zatvorenog investicijskog fonda iz sudskog registra.

Član 14

(1) U postupku likvidacije zatvorenog investicijskog fonda likvidacioni upravnik za račun fonda zaključuje samo one poslove koji su potrebni da se unovči imovina zatvorenog investicijskog fonda.

(2) Nakon pokretanja postupka likvidacije zatvorenog investicijskog fonda, dospjela provizija za upravljanje može se isplatiti društvu za upravljanje tim fondom istovremeno sa srazmjemom isplatom likvidacione mase dioničarima zatvorenog investicijskog fonda.

Član 15

(1) U slučaju da likvidaciju zatvorenog investicijskog fonda nije moguće provesti zbog toga što nije unovčena cjelokupna imovina ili zbog nedostupnosti dioničara za isplatu srazmjemog dijela imovine fonda, likvidacioni sudija može, na prijedlog likvidacionog upravnika, radi završetka postupka likvidacije preostalu likvidacionu imovinu (novac i ulaganja fonda) prenijeti na čuvanje i brigu Registru vrijednosnih papira u Federaciji BiH, do konačne podjele dioničarima fonda, koji u svakom trenutku imaju pravo da podnesu zahtjev za isplatu dijela preostale imovine srazmjemo njihovom učešću u Fondu.

(2) U slučaju iz stava (1) ovog člana Registar vrijednosnih papira u Federaciji BiH je dužan povjerenu imovinu evidentirati, zaštititi i osigurati na način da gubitak njene vrijednosti, uslijed proteka vremena, bude što je moguće manji.

(3) Za uslugu iz stava (1) i (2) Registar vrijednosnih papira u Federaciji BiH ima pravo na naknadu, minimalno u visini stvarnih troškova za pruženu uslugu, a koja se naplaćuje na teret preostale likvidacione imovine Fonda.

(4) Nakon dostavljanja izvještaja o provedenoj likvidaciji zatvorenog investicijskog fonda i rješenja o njegovom brisanju iz sudskog registra, Komisija donosi rješenje o brisanju zatvorenog investicijskog fonda iz Registra fondova koji vodi Komisija.

IV - LIKVIDACIJA OTVORENOG INVESTICIJSKOG FONDA

Član 16

Likvidaciju otvorenog investicijskog fonda provode lica iz Člana 177. st. 2. i 3. Zakona o investicijskim fondovima.

Član 17

(1) U slučaju kada likvidaciju otvorenog investicijskog fonda provodi društvo za upravljanje fondom u likividaciji ili banka depozitar fonda, u skladu sa Članom 177. Zakona o investicijskim fondovima, funkciju likvidatora, prema odredbama ovog Pravilnika, vrši to društvo odnosno banka depozitar.

(2) U slučaju kada Komisija imenuje likvidatora otvorenog investicijskog fonda, za likvidatora otvorenog investicijskog fonda može biti imenovano samo lice koje ispunjava uslove za Člana uprave društva za upravljanje propisane Pravilnikom o sadržaju zahtjeva, postupku izdavanja dozvole i uslovima za Članove uprave društva za upravljanje ("Službene novine Federacije BiH", broj 18/09).

Član 18

(1) Likvidator otvorenog investicijskog fonda je dužan u roku od sedam dana od dana donošenja odluke o likvidaciji, odnosno od dana njegovog imenovanja, o tome obavijestiti Komisiju i vlasnike udjela u fondu. Vlasnici udjela u fondu obavještavaju se objavljivanjem odluke o likvidaciji u najmanje dva dnevna lista koja se izdaju u Federaciji.

(2) Nakon donošenja odluke o likvidaciji u nazivu otvorenog investicionog fonda obavezno se navodi "u likvidaciji".

Član 19

(1) U postupku provođenja likvidacije otvorenog investicijskog fonda završavaju se poslovi koji su u toku, sva imovina fonda se prodaje, a obaveze fonda dospjele do dana donošenja odluke o likvidaciji izmiruju se.

(2) Vrijednosni papiri iz portfelja otvorenog investicijskog fonda koji se u postupku likvidacije fonda ne prodaju, u roku propisanom Članom 21. stav 1. ovog Pravilnika, raspodjeljuju se na vlasničke račune vlasnika udjela, otvorene u Registru vrijednosnih papira u Federaciji Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo, srazmjerno njihovom udjelu u fondu.

(3) Preostala neto vrijednost imovine otvorenog investicijskog fonda se raspodjeljuje vlasnicima udjela u fondu, srazmjerno njihovom udjelu u fondu, najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o podjeli preostale neto vrijednosti imovine fonda.

(4) Prilikom raspodjele preostale neto vrijednosti imovine otvorenog investicijskog fonda, vlasnicima udjela u fondu moraju biti dostupni finansijski izvještaji o provedenom postupku likvidacije.

Član 20

(1) Nakon što se preostala neto vrijednost imovine otvorenog investicijskog fonda raspodjeli vlasnicima udjela u fondu, likvidator je dužan da dostavi Komisiji zaključni likvidacioni izvještaj i izvještaj o provedenoj likvidaciji fonda.

(2) Po završetku postupka likvidacije Komisija donosi rješenje o brisanju fonda iz registra fondova, a likvidator je dužan sve poslovne knjige likvidiranog fonda da dostavi Komisiji.

(3) Na izradu početnih i zaključnih finansijskih izvještaja primjenjuju se propisi o izradi godišnjih finansijskih izvještaja.

Član 21

(1) Rok za provođenje likvidacije otvorenog investicijskog fonda je šest mjeseci od dana donošenja odluke o likvidaciji.

(2) Likvidator otvorenog investicijskog fonda je dužan odmah po stupanju na dužnost, a najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o likvidaciji, kada funkciju likvidatora vrši društvo za upravljanje ili banka depozitar fonda, odnosno od donošenja odluke o imenovanju, kada likividatora imenuje Komisija, izraditi i dostaviti Komisiji početni likvidacioni finansijski izvještaj i izvještaj o stanju fonda, kao i plan likvidacionog postupka.

(3) Ukoliko likvidator otvorenog investicijskog fonda ocijeni da je produženje roka iz stava 1. ovoga Člana u interesu povjerilaca i vlasnika udjela u fondu, likvidator je dužan uz izvještaje iz stava 2. ovoga Člana i uz plan likvidacionog postupka dostaviti Komisiji i obrazloženje za produženje roka likvidacionog postupka.

(4) Izvještaj o provođenju plana likvidacionog postupka likvidator podnosi Komisiji jednom sedmično ili češće, ukoliko to zatraži Komisija.

Član 22

Likvidator otvorenog investicijskog fonda ima pravo na primjerenu naknadu troškova i na nagradu za rad, koju odlukom određuje Komisija. Naknada troškova i nagrada za rad likvidatoru otvorenog investicijskog fonda se isplaćuje iz imovine fonda, prije podjele imovine fonda vlasnicima udjela u fondu.

V - ZAVRŠNA ODREDBA

Član 23

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".