Page 1 of 1

Poslovnik o radu pravosudne komisije Brcko distrikta BiH

Posted: Thu Oct 10, 2024 8:19 am
by LegaForum
POSLOVNIK O RADU PRAVOSUDNE KOMISIJE BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE

("Službeni glasnik Brčko distrikta BiH", br. 38/2008, 23/2017, 39/2020, 20/2021, 25/2022 i 32/2024)

Član 1

Poslovnikom o radu Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH utvrđuje se organizacija, način rada i pravila po kojima postupa Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH u toku pripreme i održavanja redovnih i vanrednih sjednica.

Član 2

Članovi Pravosudne komisije, sekretar i stručna služba dužni su u svom radu pridržavati se prava, obaveza i dužnosti utvrđenih Zakonom i ovim poslovnikom.

Član 3

Komisiju čini devet (9) članova. Članovi Komisije su:

1. predsjednik Ustavnog suda BiH ili sudija tog suda koga predsjednik odredi kao svog zamjenika,

2. predsjednik Apelacionog suda Brčko distrikta BiH,

3. predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH,

4. glavni tužilac Brčko distrikta BiH,

5. direktor Kancelarije za pravnu pomoć Brčko distrikta BiH,

6. pravobranilac Brčko distrikta BiH,

7. tri (3) građanina Brčko distrikta BiH visokih profesionalnih i moralnih kvaliteta.

Predsjednik Ustavnog suda postaje član Komisije stupanjem na funkciju a sudija tog suda koga predsjednik odredi kao svog zamjenika, postaje član Komisije donošenjem akta o određivanju tog sudije kao zamjenika.

Članovi Pravosudne komisije iz stava 2 tački od 2 do 6 ovog člana postaju članovi Komisije stupanjem na funkciju koju obavljaju.

Članovi Komisije iz stava 2 tačke 7 ovog člana biraju se na period od četiri (4) godine i ne mogu biti ponovo birani.

Član 4

Član Pravosudne komisije, koji je član po funkciji koju obavlja, dužan je Komisiju obavijestiti kad mu funkcija prestane. Komisija na prvoj sjednici donosi rješenje kojim se utvrđuje da je ovom članu prije vremena prestao mandat zbog prestanka funkcije.

Član 5

Članu Komisije iz reda građana prije vremena prestaje mandat ukoliko se utvrdi da je bio član političke stranke u četverogodišnjem periodu koji je prethodio njegovom imenovanju u Komisiju, ako se utvrdi da je član političke stranke ili da je na bilo koji način uključen u bilo kakvu političku aktivnost, da je javni radnik ili zvaničnik Distrikta, da je zaposlen u Skupštini Distrikta ili pravosuđu, kao i član njegovog porodičnog domaćinstva.

Kada dođe do saznanja da su nastupile okolnosti iz prethodnog stava, Komisija je o tim saznanjima dužna blagovremeno obavijestiti Skupštinu Brčko distrikta BiH, kao tijelo nadležno za imenovanje članova Komisije iz reda građana, te zatražiti od Skupštine Brčko distrikta BiH da ispita ispunjenost zakonskih uslova za prijevremeni prestanak mandata članu Komisije iz reda građana.

Članu Komisije iz reda građana prije vremena prestaje mandat na osnovu odluke Skupštine Brčko distrikta BiH.

Član 6

Članovi Komisije dužni su čuvati ugled Komisije tako što će voditi računa o svom ponašanju, što neće obavljati aktivnosti koje bi mogle dovesti u pitanje njihovu nepristrasnost, ugled ili integritet.

Ukoliko se utvrdi da se član Komisije ponaša suprotno pravilima iz stava 1 ovog člana, Pravosudna komisija članu izriče opomenu.

Ako član Komisije iz reda građana postane član političke stranke ili se uključi u bilo kakvu političku aktivnost, a Komisija dođe to takvih saznanja, dužna je o tim saznanjima obavijestiti Skupštinu Brčko distrikta BiH u smislu odredbe člana 5 ovog pravilnika, a za ostale članove Komisije podnosi prijavu nadležnom organu.

Član 7

Pravosudna komisija u prisustvu svih članova, tajnim glasanjem bira predsjednika i potpredsjednika iz reda članova Pravosudne komisije.

Njihov mandat traje četiri (4) godine i mogu biti ponovo birani.

Ukoliko prije vremena prestane mandat predsjednika ili potpredsjednika zbog prestanka funkcije, Pravosudna komisija vrši njihov izbor na prvoj redovnoj sjednici kojoj prisustvuju svi članovi.

Ukoliko prijevremeno prestane mandat predsjednika ili potpredsjednika iz reda građana, Pravosudna komisija vrši izbor predsjednika odnosno potpredsjednika na prvoj sjednici na kojoj zasjeda u punom sastavu.

Član 8

Za izbor predsjednika i potpredsjednika potrebno je da prisustvuju svi članovi Pravosudne komisije. Biranje se vrši tajnim glasanjem.

Svaki član Pravosudne komisije može da predloži kandidata za funkciju predsjednika, odnosno potpredsjednika. Kandidat koji dobije tropetinsku većinu glasova od ukupnog broja članova Komisije postaje predsjednik odnosno potpredsjednik.

Ako ni jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova u prvom krugu izbora, održat će se drugi krug izbora.

Kandidat koji dobije većinu glasova ukupnog broja članova Komisije u drugom krugu, izabran je za predsjednika Komisije odnosno potpredsjednika.

Ako nijedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova u drugom krugu izbora, održat će se treći krug izbora između dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova i kandidat koji dobije veći broj glasova u trećem krugu izbora, izabran je za predsjednika odnosno potpredsjednika.

Član 9

Predsjednika Pravosudne komisije u slučaju odsutnosti zamjenjuje potpredsjednik.

Član 10

Sekretar priprema sjednice Komisije, obavlja sve pravne, stručne i administrativne poslove iz nadležnosti Pravosudne komisije, pomaže predsjedniku i potpredsjedniku i članovima Komisije u obavljanju njihovih dužnosti, sačinjava pravnu analizu tačaka dnevnog reda za koje je određen kao izvjestilac, vrši izradu odluka, rješenja, zaključaka i drugih akata iz nadležnosti Komisije i obavlja sve druge poslove u cilju efikasnog funkcionisanja Komisije.

Odsutnog sekretara zamjenjuje portparol i izvršava poslove iz stava 1 ovog člana.

U poslovima iz stavova 1 i 2 ovog člana sekretaru pomaže sekretarica predsjednika Komisije ili operater-asistent.

Član 11

Rad Pravosudne komisije obavlja se na redovnim i vanrednim sjednicama.

Sjednicama prisustvuju svi članovi Pravosudne komisije osim članova koji opravdaju svoj izostanak.

Redovne sjednice se održavaju najmanje jednom mjesečno, a po potrebi i češće.

Vanredna sjednica se održava kad to zahtijevaju hitne okolnosti.

Član 12

Sjednicu Pravosudne komisije saziva predsjednik, a u njegovoj odsutnosti potpredsjednik.

Predsjednik, odnosno potpredsjednik u njegovoj odsutnosti utvrđuje dnevni red.

Sjednica može biti sazvana i na prijedlog najmanje dva (2) člana Komisije koji su dužni navesti razloge sazivanja i predložiti dnevni red.

Član 13

O održavanju sjednice članovi moraju biti obaviješteni lično, faksom, e-mailom, poštom, ličnim dostavljanjem poziva ili na drugi pogodan način.

Članovi Komisije obavještavaju se o održavanju redovne sjednice osam (8) dana prije zakazane sjednice, a ako se zakazuje vanredna sjednica rok za obavještenje je 48 (četrdeset osam) sati.

Uz poziv za sjednicu dostavlja se prijedlog dnevnog reda, zapisnik sa prethodne sjednice, radni materijal o kojem se raspravlja na sjednici i druga potrebna pismena.

Član 14

(1) Sjednica Pravosudne komisije može se održati ukoliko su prisutni predsjednik ili potpredsjednik i najmanje četiri (4) člana.

(2) U izuzetnim okolnostima, sjednica se može održati i telefonskim putem ili putem interneta.

(3) Sjednice putem interneta održavaju se putem prihvatljivih internet aplikacija (Skype, Webex i sl.) koje omogućavaju govorno i vizuelno uvezivanje svih članova.

Član 15

Predsjednik Komisije predsjedava sjednicama, prati rad i tok sjednice, daje riječ članovima po redoslijedu prijavljivanja za diskusiju, usmjerava diskusije u pravcu dnevnog reda, upozorava članove da se pridržavaju utvrđenog dnevnog reda, a ukoliko ne postupe po upozorenju oduzima im riječ.

Prije početka sjednice predsjednik utvrđuje da li sjednici prisustvuje potreban broj članova, da li su odsutni članovi opravdali svoj izostanak, zatim otvara sjednicu i predlaže dnevni red na razmatranje i usvajanje.

Prije prelaska na raspravljanje o dnevnom redu predsjednik predlaže usvajanje zapisnika s prethodne sjednice.

Član 16

Članovi Pravosudne komisije su dužni da se u diskusijama pridržavaju dnevnog reda, a ukoliko se udalje od dnevnog reda dužni su poštovati upozorenja predsjednika.

Član 17

O pitanju koje je na dnevnom redu vodi se rasprava, nakon čega se donosi odluka, rješenje, zaključak, stav, saglasnost, mišljenje ili drugi akt.

Svaki član koji prisustvuje sjednici ima pravo da predloži donošenje akta iz stava 1 (jedan) ovog člana. Ako postoji više prijedloga, članovi glasaju o svakom pojedinačnom prijedlogu.

Član 18

Komisija donosi odluke većinom glasova prisutnih članova.

Glasanje je u pravilu javno, a tajno ako je tako određeno zakonom, podzakonskim aktom ili odlukom Komisije.

U slučaju izjednačenog broja glasova, glasanje se ponavlja. Ako je izjednačen broj glasova u ponovljenom krugu, predsjednik Komisije se izjašnjava javno i njegov glas je odlučujući.

Nakon odlučivanja predsjednik utvrđuje koliko je članova glasalo "za" a koliko "protiv", konstatuje da je usvojen ili nije usvojen određeni prijedlog, a usvojene prijedloge (odluke, rješenja, zaključke, stavove, saglasnosti, mišljenja ili drugi akte) definiše i diktira ih u zapisnik.

Član 19

Po pravilu sjednice se tonski snimaju i sačinjava se pismeni zapisnik koji sadrži osnovne podatke o toku sjednice: datum održavanja sjednice, broj prisutnih članova, predložen i prihvaćen dnevni red, kraća izlaganja članova Komisije koji su diskutovali i donesene odluke, zaključke, rješenja, saglasnosti, prijedloge, stavove, mišljenja i druge akte koji su usvojeni, potpis zapisničara i predsjedavajućeg.

Na sjednicama zapisnik vodi sekretarica predsjednika Komisije ili operater-asistent zaposlen u stručnoj službi Pravosudne komisije i pismeni zapisnik sačinjava po instrukcijama sekretara odnosno lica koje ga zamjenjuje.

Član 20

Predsjednik Pravosudne komisije može postaviti pitanje neopravdanog i uzastopnog izostajanja sa sjednica Pravosudne komisije.

Ako se utvrdi da neko od članova ne želi da učestvuje u radu i da je na 3 (tri) uzastopne sjednice neopravdano izostao, Pravosudna komisija će pokrenuti postupak izbora drugog člana, ukoliko isti nije član po funkciji koju obavlja, i obustavit će isplatu naknade. https://advokat-prnjavorac.com

Član 21

(Javnost rada)

(1) Sjednice Pravosudne komisije su u pravilu otvorene za javnost, osim kada Pravosudna komisija donese odluku kojom tačku dnevnog reda ili dio diskusije proglašava zatvorenim za javnost.

(2) Pravosudna komisija odluku iz stava 1 ovog člana može donijeti ako je to potrebno radi zaštite podataka koji su zakonom, drugim propisom ili aktom označeni kao tajna, radi zaštite privatnosti i ličnih podataka, te kada raspravlja o pitanjima koje mogu nanijeti štetu ugledu ili integritetu pravosuđa.

(3) Snimanje na javnim sjednicama Pravosudne komisije dozvoljeno je samo na osnovu posebne odluke Pravosudne komisije.

(4) Pristup sjednicama ostvaruje se uz obaveznu najavu dolaska, najkasnije 24 sata prije održavanja sjednice.

(5) Predsjednik i potpredsjednik Pravosudne komisije mogu u interesu javnosti davati saopštenja za javnost o radu Pravosudne komisije nakon održane sjednice, a portparol po njihovom ovlaštenju i propisanoj proceduri.

Član 22

Na sve odluke i ostale dokumente koje donese Pravosudna komisija stavlja se pečat Pravosudne komisije.

Član 23

Članovima Pravosudne komisije iz člana 5 stava 2 tački a) i g) Zakona o Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta BiH, pripada pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 900,00 KM, a pravo na putne troškove dolaska pripada im ako dolaze na sjednice izvan teritorije Distrikta.

Član 24

Ovaj poslovnik stupa na snagu danom usvajanja i bit će objavljen u "Službenom glasniku Brčko distrikta BiH".

Član 25

Danom stupanja na snagu ovog poslovnika prestaje da važi Poslovnik o radu broj: SuPK-836/03 od 22.12 2003. godine.

Samostalni član Poslovnika o izmjenama
Poslovnika o radu Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH

("Sl. glasnik Brčko distrikta BiH", br. 20/2021)

Član 2

(Stupanje na snagu)

Ovaj poslovnik stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Službenom glasniku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.



Samostalni član Poslovnika o izmjeni
Poslovnika o radu Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH

("Sl. glasnik Brčko distrikta BiH", br. 24/2024)

Član 2

Ovaj poslovnik stupa na snagu danom usvajanja i objavit će se u Službenom glasniku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.